JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Allbright: Allt fler kvinnor i styrelserummen

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Arkivbild Bild: Veronica Johansson/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Kvinnorna tar för sig bättre i styrelserummen. Betydligt sämre ställt med likvärdigheten är det på andra håll. Endast två procent av styrelseledamöterna i börsbolagen kan betecknas som icke-vita, enligt en rapport.

I fjol stannade utvecklingen upp, kvinnorna blev inte fler i företagsledningarna, en trend som annars varit ganska tydlig en rad av år. Men i år visar stiftelse Allbrights återkommande mätning att andelen företag med jämställda styrelser har ökat tydligt. 25 procent av börsbolagen har numera jämställda styrelser, vilket innebär att inget av könen har mindre än 40 procent.

Även i de operativa ledningsgrupperna blir andelen kvinnor fler, 28 procent i årets mätning, men ligger klart lägre bland vd:ar, tolv procent.

Men det ser sämre ut med likvärdigheten när Allbright kartlagt hudfärgen i börsföretagens ledningar och styrelser.

"Både icke-vita kvinnor och män har svårt att nå en position i ledningsgruppen, men allra tuffast tycks det vara för kvinnorna som utgör ynka 0,5 procent, att jämföra med männens fyra procent", står det i rapporten.

Totalt kan fem procent av de operativa cheferna och två procent av styrelseledamöterna definieras som icke-vita, baserat på stiftelsens bildanalys utifrån de bilder som finns på bolagens hemsidor.

"På samma sätt som könsuppdelad statistik har varit avgörande viktigt för att ta kliv när det gäller löner, föräldraledighet och jämställd sjukvård, behöver vi uppdelad statistik som blottlägger rasismen", säger Allbrights vd Amanda Lundeteg i en skriftlig kommentar.