DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Karolinska varslar 450

Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Karolinska Universitetssjukhuset varslar 450 medarbetare och chefer inom administration och stödjande verksamhet om uppsägning.

Varslet motsvarar 2,8 procent av det totala antalet anställda vid sjukhuset och orsaken är framför allt hög inflation som driver upp sjukhusets pensionskostnader.

Efter årets fyra första månader 2023 redovisade Karolinska ett underskott på 400 miljoner kronor att jämföra med ett överskott på 18 miljoner kronor 2022.

– När vi ser att ekonomin försämras måste vi agera snabbt och med precision. Att lägga ett varsel är inte ett enkelt beslut då det påverkar många medarbetare och deras familjer. Genom att varslet inte omfattar vårdprofessioner så värnar vi vården och även utbildning och forskning. Därigenom kan vi också upprätthålla tillgänglighet och kvalitet för våra patienter, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Karolinska har 15 800 anställda varav 3 700 jobbar med administration eller stödjande arbetsuppgifter. Sedan i maj finns även ett anställningsstopp för administrativ personal.