KRIGET I UKRAINA

Sanktioner stoppar sanktioner i EU

Utrikesminister Tobias Billström (M) på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wkitor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Enigheten saknas än i arbetet med EU:s elfte sanktionspaket mot de styrande i Moskva.

Ungersk ilska över ukrainska sanktioner sår split bland EU-länderna.

I drygt två veckor har EU-länderna stött och blött EU-kommissionens förslag till ytterligare sanktioner kring det ryska kriget i Ukraina. Främst handlar det om tuffare tag mot företag och länder som hjälper Ryssland att kringgå tidigare sanktionspaket kring export och import av allehanda varor.

Framför allt Ungern säger dock bastant nej tills vidare, både till sanktionerna och till ytterligare ekonomiskt stöd till att köpa vapen för Ukrainas räkning.

Orsaken? Ilska över att ungerska banken OTP placerats på Ukrainas svarta lista över internationella företag som de anser hjälpa Ryssland.

– OTP har inte brutit mot några internationella lagar. Att placera den på en lista över internationella krigssponsorer är oacceptabelt och skandalöst, sade utrikesminister Peter Szijjarto den 15 maj.

Svensk optimism

Enligt nyhetssajten Politico Europe har även Grekland anslutit sig till klagomålen och vill få bort grekiska företag från listan.

Svenske kollegan Tobias Billström (M) är ändå optimistisk

– Så är det naturligtvis i de här processerna. Vi måste lyssna på vad de olika medlemsländerna tycker och tänker, säger Billström på väg in till dagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

– Vid flera tillfällen ända sedan Rysslands aggression mot Ukraina inleddes så har EU visat att vi klarar av att övervinna de här inre svårigheterna som vi har att ibland bli överens. Det är trots allt det elfte sanktionspaketet som vi står inför, inte det första. Så jag ser positivt på detta. Vi kommer säkert att nå fram till en lösning i sinom tid, säger utrikesministern.

Balkan-ministrar

På dagens EU-möte väntas även samtal om läget i de EU-sugna länderna på västra Balkan, vars utrikesministrar finns på plats för att äta lunch med sina EU-kollegor.

Även situationen i Sudan ska avhandlas av Billström och hans kollegor, som också väntas utöka sanktionerna mot Iran med anledning av regimens hårdföra nedslående av civila protester under det senaste året.

Wiktor Nummelin/TT