RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Storbanken: Riksbanken höjer två gånger till

Vice riksbankschef Aino Bunge håller dörren öppen för fler räntehöjningar trots att inflationen faller oväntat mycket. Arkivbild Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Riksbanken höjer styrräntan både i juni och september, upp till 4 procent, enligt analytiker på Citi. Detta trots den oväntat svaga inflationssiffran för april från Statistiska centralbyrån (SCB).

Vissa bedömare har efter SCB-sifforna för april börjat spekulera i att Riksbanken kanske inte höjer styrräntan mer nu – efter räntehöjningarna på 50 punkter (0,5 procentenheter) till 3,5 procent i april.

Men Citis analytiker noterar att kärninflationen i Sverige – KPIF exklusive energipriser – är mer än fyra gånger över inflationsmålet på 2 procent. De pekar också på att inflationen så sent som i januari och februari överraskade på uppåtsidan och att den svenska ekonomin hittills visat sig oväntat motståndskraftig i räntelyftet.

"Välkommet"

I Riksbankens räntebana finns det utrymme för en höjning till av styrräntan med 25 punkter – antingen i juni eller september. Vice riksbankschef Aino Bunge lät i ett anförande i Linköping på måndagen som att hon håller fast vid detta scenario – även om hon lägger till brasklappen att det kommer mer information som ska värderas inför nästa räntebeslut.

"Det är välkommet att inflationen faller men det är fortfarande en bra bit kvar innan inflationen är nere vid vårt mål på 2 procent", sade hon i talet enligt ett pressmeddelande.

En höjning till

Hon betonade samtidigt vikten av att inflationen sjunker tydligt redan i år.

"En låg och stabil inflation är en förutsättning för att vi ska ha en god ekonomisk utveckling och för att svenska löntagare återigen ska kunna få reallöneökningar", sade hon.

Marknaden räknar med en höjning till i juni, enligt prissättningen på räntemarknaden.

Joakim Goksör/TT