SVENSKA FORSKNINGEN

IVA listar Sveriges bästa innovationer – "Stor potential”

Marianne Dicander Alexandersson, IVA-ledamot och styrgruppens ordförande. Bild: Pressbild

Flera svenska innovationer hyllas för sin insats i klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi. Här är tre forskningsprojekt från IVA:s årliga 100-lista.

Forskare vid Umeå har utvecklats LunaLEC. En mer flexibel och miljövänlig ljuskälla jämfört med LED-lampor. Med hjälp av material- och energieffektiv tryckning kan produktionen göras i billiga och lokala anläggningar.

Lindometer är ett system för övervakning av järnvägsinfrastruktur utvecklat av forskare vid Luleå tekniska universitet. Med hjälp av magnetfältssensorer och artificiell intelligens kan systemet reducera antalet manuella inspektioner som kan vara kost- och tidskrävande.

I kategorin för vårdrelatera innovationer återfinns Volumeer, ett instrument för blodprovstagning som säkerställer en exakt provvolym och minskar kontaminering, utvecklat av forskare vid Karolinska institutet.

– Det finns otroligt bra forskning i Sverige som har potential att förbättra världen med hjälp av ny teknik. Till årets 100-lista har IVAs urvalskommitté valt ut årets mest lovande forskningsprojekt som bedöms ha stor potential till affärs- och samhällsnytta, säger Marianne Dicander Alexandersson, IVA-ledamot och styrgruppens ordförande.

Pressmeddelande: Ny lista: Svenska innovationer med stor potential