ELKRISEN

Mindre hätsk debatt i Finlands elkrishantering

Bild: Robert Henriksson / SvD / TT

Debatten om elstödet var mindre hätsk i Finland än i Sverige. Det kan bero på att finsk krishantering är här och nu medan politiken inte är låst i ett blocktänkande, skriver Second Opinion.

På svenskt håll är det annorlunda. Krishanteringen hör mer till det abstrakta planet och finns någon annanstans och som begrepp överanvänds i det politiska spelet. Dessutom präglas den politiska traditionen i Sverige av motståndare till höger och vänster vilket minskar chansen till pragmatiska lösningar.

Det finns också markanta skillnader mellan länderna i valsystemet. I Finland väljs partiets kandidater efter hur många röster de får. I Sverige är det partiledningen som väljer in kandidaterna.

Därmed inte sagt att elstödsdebatten var odramatisk. Vårens riksdagsval rörde om i grytan och bidrog till fler politiska utspel och brokiga och invecklade åtgärder för elstöd. Skillnaden är att komplikationerna i elstödsfrågorna har erkänts. I den politiska debatten har regeringspartierna beskylls för att vara för senfärdiga medan oppositionen har dömts för att vara inkonsekventa i sina krav.

Elprisdebatten i Finland har också markerats av betydelsen av nya storreaktorn Olkiluoto 3 som har bidragit till att pressa ner elpriserna den senaste tiden.

Second Opinion: Mindre hätsk debatt om elstödet i Finland