ELKRISEN

Klartecken för Forsmark 1 efter strömavbrottet

Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Stockholm (TT)

Forsmark 1 fick sent på onsdagskvällen klartecken för återstart.

Beskedet kommer som en lättnad för elkunder eftersom stoppet pressat upp elpriserna.

Forsmark 1 beräknas börja leverera el igen från torsdag morgon efter att ha legat nere under hela onsdagen.

Orsaken till stoppet var ett strömavbrott på grund av ett underhållsarbete på en kraftstation i stamnätet norr om Stockholm. Arbetet gick fel och orsakade en kortslutning som fick stora konsekvenser för strömtillförseln i Stockholmsregionen.

Strömavbrottet påverkade hela Stockholmstrafiken och de båda reaktorerna Forsmark 1 och 2 som tvingades till produktionsstopp.

Forsmark 2 planeras vara i produktion igen från fredag kväll, eftersom det fortfarande krävs kontroller och analysarbeten för att säkerställa de processmässiga förutsättningarna meddelar Vattenfall.

Elproduktionen vid Forsmark 3 fungerade med full effekt under hela stoppet. Men den el som inte kunde levereras från de båda andra reaktorerna fick ersättas av annan el, vilket påverkade priset.

Dagspriserna på el på den nordiska elbörsen sätts en dag i förväg och torsdagens priser blir i grova drag de dubbla i hela Sverige jämfört med onsdagen. Från ett pris på 64 öre per kilowattimme till mellan 112 och 127 öre i norra respektive södra Sverige.