ARBETSMARKNADEN I EUROPA

Norska LO blåser av sin storstrejk

LO:s ordförande Peggy Hessen Følsvik och NHO:s Ole Erik Almlid berättar om överenskommelsen. Bild: Rodrigo Freitas/NTB/TT

Norge (TT)

Norge kan andas ut. I stället för en aviserad utvidgning avslutar nästan alla de 25 000 strejkande sin aktion och kan från fredagsmorgonen återgå till sina arbeten.

"Strejken avslutad omedelbart och folk kan gå tillbaka till sina jobb så fort det låter sig göras", meddelar norska LO och Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) i ett gemensamt pressmeddelande.

Därmed avbryter drygt 23 000 av de 25 000 strejkande sin aktion.

De båda parterna kom på sen eftermiddag överens om att arbetstagarna får de 5,2 procent i ramavtal de tidigare ratat. Men de får dessutom ytterligare 0,2 procent i ett centralt tillägg och för lågavlönade ges ett tillägg på 3 kronor i timmen, rapporterar NTB. Norska inflationen beräknas i år hamna i snitt på 4,9 procent.

– Det här är ett historiskt bra resultat, vi har aldrig tidigare fått ett högre krontillägg, säger en glad LO-ordförande Peggy Hessen Følsvik.

Glädjen är lika stor hos arbetsgivarna.

– Jag är också väldigt glad för att vi har hittat en lösning. Vi har redan från början sagt att vi ser de n här strejken som onödig, säger NHO:s vd Ole Erik Almlid.

Alla är dock inte nöjda. Kort efter beskedet från LO och NHO uppgav YS (Yrkesorganisasjonenes sentralforbund) att dess 1 500 strejkande inte återgår till sina arbeten.