OSUND KONKURRENS

Daniel Ek i ny attack mot Apple

Spotifys grundare Daniel Ek är kritisk mot vad han beskriver som undermåligt konkurrensskydd på den digitala marknaden i USA. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Musiktjänsten Spotifys grundare Daniel Ek går till förnyat angrepp mot mobiljätten Apples dominans på den digitala marknaden.

Han vill se ny USA-lagstiftning för att skärpa konkurrensen på den digitala marknaden.

Apple hämmar konkurrensen genom att inte låta app-tillverkare presentera sina nya produkter, tjänster och erbjudanden till användare, skriver Daniel Ek i ett uttalande i samband med en resa till Washington DC.

Resan görs inför Spotifys delårsrapport för första kvartalet nästa vecka.

Lagförslag på is sedan i fjol

Ek vill att kongressen i USA antar ett lagförslag som legat på is sedan i fjol, som syftar till att skärpa konkurrensen på internetmarknaden.

"Apple marknadsför erbjudanden från Apple Music direkt till Spotifys kunder, men förnekar oss samma möjlighet", skriver Ek.

Enligt Ek kan Spotify inte ens berätta hur det går till när man skriver på för ett Spotify-abonnemang i Apples app-system eller hur det går till när man köper en ljudbok av Spotify.

Han tillägger att detta gör att kunderna inte kan fatta välunderbyggda beslut om vilka tjänster de vill ha och vilka priser som erbjuds.

"Det är som att hyra en butikslokal från en av ett fåtal fastighetsägare i en stad som kan ta ut en jättehyra, ändra avtalsvillkoren utan förvarning och placera ut sina egna konkurrerande butiker bredvid din egen. För att sedan förbjuda dig att dela med dig av alla former av marknadsföringsmaterial eller annonser som kan avslöja priserna eller andra fördelar för kunder", skriver han.

"Internet byggdes aldrig för att kontrolleras av ett litet antal dominerande aktörer", tillägger han.

I EU har Spotify och andra i branschen fått ett visst skydd mot de stora aktörernas dominans av nya konkurrensregler för den digitala marknaden. Samma typ av skydd är på gång i Storbritannien, Sydkorea och Japan, enligt Ek.

"Den enda riktiga vägen"

Men i USA finns inget motsvarande, enligt Ek, som varnar för att detta kan leda till att den amerikanska marknaden halkar efter.

Ett amerikanskt lagförslag på området – Open app markets act – presenterades av två senatorer i fjol. Men det fastnade i kongressen, trots ett brett stöd över partigränserna och i utskott i senaten.

"Jag är övertygad om att kongressens godkännande av Open app markets act är den enda riktiga vägen till en rättvis digital framtid", skriver Ek.

Joakim Goksör/TT