FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Flygtrafiken fortsatt lägre än före pandemin

Flygledartornet på Arlanda flygplats norr om Stockholm. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Resandet med flyg till och från svenska flygplatser fortsätter att öka, visar Swedavias statistik för mars 2023.

Men flygtrafiken i Sverige har fortfarande inte hämtat tillbaka raset från före pandemin.

Under mars flög drygt 2,5 miljoner resenärer till eller från en av Swedavias tio flygplatser i landet, enligt ett pressmeddelande från statliga Swedavia som ansvarar för driften av dem.

Siffran innebär en ökning i flygresandet med 43 procent jämfört med samma månad i fjol. Utrikesresandet ökade 49 procent och stod därmed för den största förändringen.

"Utvecklingen drivs av en stark efterfrågan på utrikesresor till framför allt Europa från Stockholm Arlanda. Det finns ett tydligt resebehov främst på längre avstånd, både vad gäller vän- och familjeresande, men också jobbresor", säger Swedavias vd Jonas Abrahamsson i pressmeddelandet.

Trots uppgången har flygtrafiken fortfarande inte återhämtat sig helt jämfört med 2019, det vill säga året innan pandemin och restriktionerna ledde till en kraftig nedgång i resandet.

Flygtrafiken i mars 2023 låg endast på 77 procent jämfört med 2019, samtidigt som 90 procent av linjeutbudet från 2019 var tillbaka på Swedavias flygplatser i mars.

Fakta

Stockholm Arlanda var den mest trafikerade flygplatsen i Sverige i mars, med nästan 1,7 miljoner resenärer. Av dem flög nästan 1,4 miljoner utrikes.

På andra plats kom Göteborg Landvetter med knappt 370 000 resenärer, varav drygt 310 000 utrikesresenärer, och på tredje plats Malmö Airport med nästan 107 000 resenärer varav drygt 50 000 utrikesresenärer.

Källa: Swedavia