USA:S EKONOMI

Japansk handelsuppgörelse med USA om kritiska mineraler

Japans handelsminister Yasutoshi Nishimura​ säger att man gjort upp med USA om ett nytt handelsavtal för kritiska mineraler till bilbatterier. Arkivbild Bild: Jacquelyn Martin AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

USA och Japan kommer att ingå ett nytt handelsavtal som omfattar kritiska mineraler som behövs för tillverkning av elbilsbatterier, rapporterar Financial Times med hänvisning till Yasutoshi Nishimura, Japans handelsminister.

Avtalet väntas bli påskrivet senare på tisdagen, enligt Nishimura, och ska då göra det möjligt för batterier och elbilar tillverkade med japanska råvaror att få ta del av de stora skattesubventioner som USA utlovat inom ramen för den omstridda IRA-lagen i USA, som ska främja gröna investeringar.

Inom ramen för IRA har det utlovats subventioner för 369 miljarder dollar till gröna investeringar, men på villkor att verksamheten bedrivs i USA. Denna utformning har kritiserats av bland annat EU-länder då europeiska företag riskerar att slås ut av amerikanska konkurrenter på den marknaden i USA om de inte får samma villkor.