RÄNTAN OCH INFLATIONEN

SBAB: I november sänker Riksbanken styrräntan

Robert Boije, chefsekonom hos SBAB. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Räkna med en rejäl räntesmäll från Riksbanken om ett par veckor. Däremot får Riksbanken sänka styrräntan redan i höst, spår SBAB i en ny ränteprognos.

I den senaste upplagan av Boräntenytt räknar statliga SBAB med att Riksbanken vid nästa penningpolitiska möte i april väljer att höja styrräntan med 50 punkter till 3,5 procent.

Till skillnad från många andra bankaktörer tror dock SBAB inte på någon höjning vid efterföljande räntebesked, det vill säga i sommar. Dessutom bedömer man att redan i november kommer Riksbanken att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,25 procent.

– Vi tror nämligen att det ganska snart kommer att visa sig att den underliggande inflationen och inte minst livsmedelspriserna kommer att falla tillbaka, säger chefsekonomen Robert Boije till TT.

Under hösten kommer därmed den rörliga snitträntan att toppa på 4,8 procent. Räntesänkningen i november bedöms dock bara vara den första av många fler från Riksbanken. Ytterligare fem stycken på rad gör att SBAB tror att styrräntan har krupit ned till 2,00 procent i november 2024.