DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Krisande Credit Suisse tar stöd av centralbank

Credit Suisse kommer att låna pengar från Schweiz centralbank. Arkivbild. Bild: Ennio Leanza/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Den schweiziska krisande storbanken Credit Suisse kommer att låna upp till 50 miljarder schweizerfranc av landets centralbank, det motsvarar 560 miljarder kronor.

"Detta är ett avgörande steg för att stärka Credit Suisse när vi fortsätter vår strategiska omdaning", säger bankens vd Ulrich Körner i ett uttalande.

Credit Suisse, som drabbats av en rad skandaler de senaste åren, såg aktiekursen rasa under onsdagen. Efter en bottennotering på mer än 30 procent minus avslutades onsdagshandeln på Zürichbörsen på minus 24 för storbanken.

Centralbanksgarantier

Turbulensen kommer bara några dagar efter en serie dramatiska så kallade bankrusningar i USA, där tre nischbanker gått omkull sedan en våg av kunder plockat ut sina insättningar och tömt banken.

Under onsdagskvällen uppgav den schweiziska centralbanken och landets finansinspektionsmyndighet Finma att problemen för nischbankerna i USA inte riskerar att "smitta av sig" på den schweiziska finansiella marknaden.

Och enligt Finma lever Credit Suisse upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker vilket innebär att den schweiziska centralbanken kommer att garantera likviditeten om det krävs.

Tappat förtroende

Förtroendet för den anrika banken – nummer två i Schweiz – har körts i botten sedan den efter påtryckningar från USA:s finansinspektion SEC nyligen ställt in publiceringen av en årsredovisning och i tisdags sagt att det fanns "betydande svagheter" i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

Det är inte bara kunder och investerare på börsen som nu vänder ryggen till. Den största ägaren, Saudi National Bank, har samtidigt med en tydlig smäll stängt dörren till mer kapitaltillskott.