BOMARKNADEN

Fortsatt frostig bostadsmarknad

Bostadsmarknaden är fortsatt frostig enligt SBAB:s och Boolis mätning. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Temperaturen på den svenska bostadsmarknaden är fortsatt frostig. Den bedömningen gör statliga banken SBAB i sin indikator "Bomarknadstempen" som görs tillsammans med bostadssajten Booli.

"Även om det fortfarande görs en hel del bostadsaffärer så är det ett alltjämt frostigt läge på bostadsmarknaden sett till hur lätt det är att sälja en bostad. Ett par ljusglimtar är att indikatorn visar en liten vändning uppåt för hus och att det fortsätter så sakteliga att förbättras för bostadsrätter", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Indikatorn baseras på olika variabler i Boolis databas där man bland annat väger ihop antal budgivare, annonstider och antalet återpublicerade bostäder.

Indikatorn för bostadsrätter låg i februari två standardavvikelser under det historiska medelvärdet, vilket SBAB bedömer som en mycket stor negativ avvikelse, dock var avvikelsen nedåt gällande villamarknaden ännu större.

"Ett par ljusglimtar är att indikatorn visar en liten vändning uppåt för hus och att det fortsätter så sakteliga att förbättras för bostadsrätter. Det återstår att se om den här bilden består framöver då Riksbanken förväntas fortsätta att höja styrräntan", säger Robert Boije.