RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Handelsbanken: Kronfallet gröper ur köpkraften

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, pekar ut den svaga kronan som en viktig faktor bakom den höga svenska inflationen. Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Handelsbankens ekonomer sänker BNP-prognosen för i år och nästa år och tror att Riksbanken höjer styrräntan mer än vad man tidigare såg i korten.

"Kronfallet driver upp inflationen till rekordnivåer – och gröper ur svenskarnas köpkraft", skriver bankens ekonomer i en färsk rapport.

För snitthushållet innebär inflationschocken att köpkraften reduceras med 35 000 kronor bara i år, enligt Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom.

Boven i dramat – som gör inflationschocken så mycket tuffare i Sverige – är enligt Nyman kronan.

"Den svaga kronan bidrar till en högre inflation än i många andra länder. Resultatet blir en tydligt försämrad köpkraft för hushåll 2023, även om exportbolag gynnas", skriver banken i ett pressmeddelande.

"Det är ingen idé att regeringen och Riksbanken försöker prata upp kronan. För att lyfta kronkursen mer krävs långsiktigt fokus på tillväxt och stabilitet", skriver Nyman i en kommentar.

Svensk ekonomi väntas krympa

Den svenska ekonomin väntas krympa med 0,8 procent 2023 följt av en återhämtning på 1 procent 2024, enligt Handelsbanken. I senast föregående prognos låg BNP-talen på minus 0,1 procent i år och plus 1,6 procent nästa år.

För 2025 lägger Handelsbanken till en tillväxtprognos på 2,6 procent, enligt de kalenderjusterade talen.

Inflationsprognosen för i år höjs samtidigt till i snitt 9,2 procent enligt KPI-måttet, upp från 8,8 procent i senaste föregående prognos. Och för 2024 höjs inflationsprognosen samtidigt till 2,7 procent, upp från tidigare 2 procent.

Även arbetslösheten ser ut att öka snabbare än väntat, enligt Handelsbankens färska rapport. Den väntas lyfta till 7,9 procent i år och 83 procent 2024, mot en tidigare prognos på 7,4 respektive 7,9 procent.

När det gäller Riksbanken räknar Handelsbankens ekonomer med styrränta på 3,25 procent i år, 2,75 procent 2024 och 2,50 procent 2025. Där låg prognosen tidigare på en räntetopp på 2,75 procent 2023.

"Vi tror inte att räntor kommer tillbaka till de låga nivåer vi haft de senaste 15 åren. För Sverige räknar vi med att styrräntan kommer variera runt 2-2,5 procent på några års sikt", skriver Nyman i en kommentar.

"En del av den nya vardagen"

Hon tror inte heller energipriserna är på väg tillbaka till nivåerna före Ukrainakriget.

"Vi förväntar oss att höga energipriser blir en del av den nya vardagen. Klimatinvesteringar och en växande efterfrågan på gröna mineraler kan ytterligare trycka upp inflationen", skriver Nyman.

När det gäller lönerörelsen tror Nyman på ett ettårigt avtal på cirka 3,5 procent. Och prisraset för bostäder beräknas bli 20 procent från toppen, medan priserna på kommersiella fastigheter är på väg ned med 15 procent.

Joakim Goksör/TT