USA:S EKONOMI

USA väntas slå i skuldtaket i dag

Senator Joe Manchin från det Demokratiska partiet vill göra upp med republikanerna i kongressen om en höjning av skuldtaket, men Vita huset vill inte förhandla om några villkor med motståndarna. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

USA väntas formellt slå i det så kallade skuldtaket under torsdagen. Ett kongressbeslut om en höjning av taket är än så länge inte i sikte.

Redan i förra veckan deklarerade USA:s finansminister Janet Yellen i kongressen att USA:s skuld kommer att nå upp till taket på 31 400 miljarder dollar denna torsdag.

Sedan dess har partikamraten, senator Joe Manchin, försökt få i gång samtal med partimotståndarna i kongressen om ett höjt skuldtak. Men från Vita huset är än så länge intresset för detta initiativ svalt.

Konkret antas USA klara sina betalningar några månader, trots att man slagit i skuldtaket – men om frågan inte är löst i juni kan Bidenregeringen få betalningsproblem.

Manchin har redan varit i kontakt med majoritetsledaren i representanthuset, republikanen Kevin McCarthy.

– Vi måste jobba tillsammans. Det måste vara blocköverskridande, sade Manchin i en tv-intervju från Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.

– Vi måste förstå att vi har ett problem, vi har ett skuldproblem, tillade han.

Vita huset har än så länge signalerat att man förväntar sig en höjning av skuldtaket utan villkor och företrädare för Bidenregeringen har sagt att det inte kommer att förhandlas om frågan.

Historiskt har de återkommande konflikterna om skuldtaket alltid slutat med att kongressen lyft taket för att undvika inställda betalningar.

Sedan 1960 har det skett ett 80-tal gånger, om man räknar in både tillfälliga höjningar, reviderade formuleringar och permanenta höjningar av taket, enligt USA:s finansdepartement.