DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

IMF-höjdare: Inflationen har toppat

Internationella valutafondens näst högsta chef Gita Gopinath tror att inflationen globalt har toppat och att det blir global återhämtning i höst och in i nästa år. Arkivbild. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Världsekonomin har visat motståndskraft och vågen av inflation ser nu ut att ha passerat toppen, enligt Gita Gopinath, första vice chef på Internationella valutafonden (IMF).

– Detta är fortfarande ett tufft år. Men vi tror att inflationen har toppat, säger hon till Bloomberg TV på Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.

Undantaget är tjänstesektorn i vissa länder, som släpar efter. Och hon vill inte blåsa faran över.

– Penningpolitiken måste hålla linjen under 2023, säger hon.

Huvudscenariot just nu är enligt Gopinath att den globala tillväxten kommer att vända uppåt under andra halvåret i år och under 2024.

Det finns samtidigt gott om oroshärdar, påminner hon om. Gopinath nämner bland annat kraftmätningen i USA:s kongress kring skuldtaket, som om det låser sig politiskt kan leda till federala nedstängningar i USA.

Gopinaths uttalande kommer inför en uppdaterad IMF-prognos, som ska presenteras i slutet av januari. Enligt IMF-höjdaren har utsikterna inte förändrats i någon större utsträckning sedan senaste prognosen från fonden i oktober i fjol.

– Efter det att vi har gått igenom tre rundor av prognossänkningar har vi nu i alla fall inte fått det sämre än så när vi nu ser oss omkring, säger hon.

– Tillväxten globalt bottnar i år och förbättras under andra halvåret och sedan in i 2024. Detta är för att vi ser motståndskraft, säger hon.

Gopinaths positiva tonläge ligger i linje med andra försiktigt optimistiska besked från den ekonomisk-politiska eliten på Davosmötet – där ryska företrädare lyser med sin frånvaro i den idylliska alpmiljön.

Bland annat har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i en Bloomberg-intervju förklarat att han är övertygad om att den tyska ekonomin – Europas största – kan undvika en recession i år. Denna syn på vad som väntar delar han bland annat med ECB-höjdaren Francois Villeroy de Galhau, som sade att hela eurozonen ser ut att klara 2023 utan recession i år.