DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Blogg: Chans för gröna momsreformer på regeringens klimatmöte

Bild: Martina Holmberg / TT

Regeringen borde i samband med sitt nationella klimatmöte öppna för gröna reformer i momssystemet, skriver Anna Sandberg Nilsson i en blogg på Svenskt Näringslivs hemsida.

Trots ökad fokus på miljö och hållbarhet har vi ett fortsatt eftersatt momssystem sett ur ett grönt perspektiv, menar hon.

När regeringen bjuder in till nationellt klimatmöte finns det chans för att diskutera många möjliga momsreformer.

Bland dem finns den föråldrade lokalhyresmomsen som medför att många lokaler står tomma i stället för att hyras ut till föreningar eller företag med momsfri verksamhet. Vidare medför avdragsförbudet för stadigvarande bostad till dubbel momsbeskattning på el i en tid när vi uppmanas spara på energi.

För att främja den cirkulära ekonomin behöver vi undvika dubbelmoms på begagnade varor för privatpersoner. Det är också ett problem att skänkta varor riskerar att uttagsbeskattas vilket kan medföra att varor kasseras, slängs eller bränns i stället för att hjälpa utsatta människor.

"Det är svårt att ge momsreglerna godkänt då dubbelmoms och andra effekter motverkar miljösatsningar", skriver Anna Sandberg Nilsson.

Svenskt Näringsliv: Moms utan grön logik