DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Oväntat hög tillväxt i USA

Fed-chefen Jerome Powell har med en serie rekordsnabba räntehöjningar bäddat för en ny recession i USA 2023, men under tredje kvartalet överraskade landets ekonomi på uppsidan. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin AP/TT

Ekonomi (TT-AP)

USA:s ekonomi växte med 3,2 procent i tredje kvartalet, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Konsumtionen och exporten gick starkare än vad det såg ut som i en tidigare preliminär beräkning, där tillväxten under kvartalet beräknades till 2,9 procent.

USA:s ekonomi har med BNP-lyftet åtminstone tillfälligt tagit sig ur en teknisk recession, med minskad BNP under två kvartal i rad. Både första och andra kvartalet i år hamnade BNP-utvecklingen på minus i USA.

Fast många bedömare räknar med att USA:s ekonomi, världens största, ska bromsa in igen och att det lutar åt recession igen under 2023, när de räntehöjningar som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) gjort för att få bukt på inflationen trycker ned efterfrågan.

Prognoserna för årets fjärde kvartal pekar mot en inbromsning till en tillväxt på 1 procent, enligt en enkät genomförd av det regionala Fed-kontoret i Philadelphia. Facit kommer den 26 januari.