KLIMATOMSTÄLLNINGEN

H&M-avtal banar väg för solpark i Hultsfred

H&M stödjer bygget av en ny solpark i Hultsfred med ett elköpsavtal. Arkivbild. Bild: Gerald Herbert/AP/TT

Ekonomi (TT)

Klädkedjan H&M har ingått ett elköpsavtal med bolagen Neoen och Alight.

Det så kallade PPA-avtalet ingår i finansieringsmodellen för att få till bygget av en ny solparksanläggning i Hultsfred, skriver bolagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Solcellsanläggningen ska byggas vid start- och landningsbanorna på Hultsfreds flygplats. Den ska i färdigt skick ha en installerad effekt på minst 90 megawatt och kan därmed generera el som motsvarar användningen i mer än 16 000 bostäder, skriver bolagen.

"Det här PPA-avtalet gör att vi snabbt kan bygga ny ren elproduktion i södra Sverige där efterfrågan på el är som störst. När ett stort företag som använder mycket el bestämmer sig för att satsa stort på förnybar energi påverkar det samhället i stort samtidigt som det stärker vår energisäkerhet", skriver Harald Överholm, vd för Alight, i en kommentar.

Siktet är enligt bolagen inställt på att påbörja bygget av anläggningen under andra halvåret 2023 och ta anläggningen i drift under 2025.

Energiproducenten Neoen, fokuserat på förnybar kraftproduktion, är noterat på Parisbörsen och bolaget har för närvarande 5,6 gigawatt i drift eller under byggnation.

Alight är en nordisk utvecklare av solenergi, som äger och driver solanläggningar i hela Europa.