Mutanklagad Kaili bortröstad som vice talman

Grekiska Eva Kaili sitter i EU-parlamentet sedan 2014. Arkivbild. Bild: EU-parlamentet/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Med väntat enorm marginal röstas mutanklagade Eva Kaili bort som vice talman i EU-parlamentet. Fast en person gav henne sitt stöd.

Omröstningen i EU-parlamentet vid lunchtid slutade med 625 röster mot 1 för att kicka grekiska Kaili från posten som en av parlamentets 14 vice talmän. Två personer lade dessutom ner sina röster.

Grekiskan anklagas för korruption i samband med mutförsök som kopplats till Qatar.

Hon och hennes sambo och ytterligare två som gripits ska framträda inför en första rättsbehandling i Belgien i morgon.

"Hon är oskyldig"

I hemlandet Grekland har hennes advokat uttalat sig.

– Hennes inställning är att hon är oskyldig, hon har inget att göra med mutor från Qatar. Jag har ingen information om huruvida pengar har hittats eller hur mycket som har hittats, säger advokaten Michails Dimitrakopoulous till tv-kanalen Open TV.

Senare i eftermiddag kommer EU-parlamentets ledamöter att hålla en formell debatt om korruptionsskandalen. Då väntas dessutom EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson tala för EU-kommissionens räkning.

Stöd för Schinas

Än så länge är det endast personer med koppling till EU-parlamentet som dragits in i härvan. Frågor har emellertid också ställts om Qatar-positiva tidigare uttalanden från exempelvis EU-kommissionären Margaritis Schinas, som bland annat är ansvarig för idrottsfrågor och som närvarat under fotbolls-VM i Qatar.

Kommissionen ger dock offentligt sitt stöd till Schinas.

"Den position han har tagit är i linje med kommissionens. Vi vill också betona att herr Schinas inte står under någon utredning", säger chefstalesmannen Eric Mamer i ett uttalande enligt nyhetssajten Politico Europe.

Wiktor Nummelin/TT