KRIGET I UKRAINA

Ukraina får EU-lån när Ungern får fondmiljarder

Ungerns premiärminister Viktor Orbán vid ett tidigare toppmöte i Bryssel. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU (TT)

EU ger klartecken för ett lån på 18 miljarder euro till Ukraina efter det att en rad låsningar kopplade till Ungern dyrkats upp under förhandlingar under ett extramöte med EU-ländernas ambassadörer.

Tvisterna med Ungern har framför allt rört olika EU-bidrag till Ungern som EU-kommissionen vill frysa på grund av otillräckligt agerande mot korruption och bedrägerier.

Ungern har dock kontrat med att i gengäld säga nej till en uppgörelse om en miniminivå inom EU för bolagsbeskattning och ett gemensamt nödlån till Ukraina på 18 miljarder euro för 2023.

Efter det extrainsatta ambassadörsmötet på måndagen ställer sig nu samtliga EU-länder, förutom lånet till Ukraina, även bakom en OECD-uppgörelse om miniminivå på bolagsbeskattning på minst 15 procent.

Ungern godkände lånet och skatteuppgörelsen efter att fått godkänt att använda pengar från EU:s coronafond.

I ett första besked från extramötet godkänns Ungerns plan för användande av delar av coronafonden RRF. Ungern får därmed 5,8 miljarder euro, men först måste landet uppfylla vissa villkor.

Ett beslut att frysa en del av Ungerns vanliga EU-bidrag står kvar, men efter förhandlingarna så fryses bara 55 procent enligt uppgifter till TT. EU-kommissionen hade föreslaget att 65 procent av EU-bidraget skulle frysas.

Anledningen till frysningen är att EU-kommissionen anser att Ungern agerat otillräckligt i frågor om korruption och bedrägerier.