DEN AKUTA ELKRISEN

Elkrisen kan fortsätta nästa vinter

Elpriserna kan mycket väl fortsätta plåga Sverige nästa vinter. Bild: Johan Nilsson/TT

Elkrisen kan mycket väl fortsätta att plåga samhället även nästa vinter, skriver DN.

Orsakerna till den svenska elkrisen är i huvudsak två, som dessutom är sammanflätade. Nedläggningen av planerbar produktion i södra Sverige har gjort att landet under perioder inte längre fyller exportkablarna och därmed importerar den europeiska prisbilden på el.

De europeiska priserna styrs till stor del av gaspriset eftersom många länder som exempelvis Tyskland och Italien använder stora mängder gas inte minst till uppvärmning av hus. Därför har priserna skenat när Ryssland strypt tillförseln.

Detta oroar bland andra Energiföretagen som tror att problemen till och med kan bli ännu värre nästa vinter.

Eftersom Putin inte klippte tillförseln direkt hann Europa förbereda sig och har nu välfyllda gaslager inför vintern. Detta behöver nödvändigtvis inte vara fallet nästa vinter.

– Inför nästa vinter har vi om möjligt ännu sämre ingångsvärden, Anders Wallinder, chef vid avdelningen för trygg energiförsörjning på Energimyndigheten till Dagens Nyheter.

För att täcka upp för Rysslands gas har Europa börjat bygga upp logistik för att ta emot flytande gas (LNG) som skeppas över Atlanten från USA. Detta är dock betydligt dyrare och mer bökigt än de gasledningar från Ryssland som tidigare bidragit med planerbar energi i Europa.

– Sannolikt kommer det att bli dyrt. Man kan åtminstone inte förvänta sig några större prissänkningar givet det vi vet i dag, säger Anders Wallinder till DN.

Dagens Nyheter: Höga elpriser även nästa vinter: ”Extrem situation”