BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Fem tips för att slippa bli lurad av cyberkriminella under Black Week

Bild: Tim Aro/TT

Cyberkriminella drar nytta av köpfesten under Black Week. Det konstaterar cybersäkerhetsföretaget Fortinet och kommer med tips om hur du ska undvika att bli lurad.

− Det är inte oväntat att cyberkriminella utnyttjar Black Week till att försöka lura konsumenter. Med så många erbjudanden i omlopp är det lätt att gömma sig i bruset och samtidigt räknar man med att många sänker garden och kanske blir lite oförsiktiga i jakten på ett riktigt bra erbjudande, säger Andreas Gotthardsson, cybersäkerhetsexpert på Fortinet i Sverige.

Enligt en undersökning från Financial Crimes Enforcement Unit i USA tjänade cyberkriminella tolv miljarder kronor på attacker och bedrägerier mot företag och konsumenter under 2021.

Fortinet ger fem råd för att shoppa tryggt och säkert under Black Week:

  1. Den gamla parollen ”Om något är för bra för att vara sant, så är det säkert det” gäller säkert här också. Var vaksam mot erbjudanden som känns orimligt bra.
  2. Var skeptisk mot meddelanden i sociala medier och via sms också – phishing och bluff-försök kommer i många olika former och skepnader, inte bara e-post.
  3. Undvik nedladdningar. Ladda aldrig ner något direkt från ett mejl eller meddelande. Öppna inte bilagor. Om det är en känd butik eller kedja - skriv in adressen manuellt i webbläsaren istället.
  4. Gör en extra omgång research. Gå in på sajten och säkerställ att det är en fungerande, verklig butik. Dubbelkolla att det är den riktiga butikens URL. Om det är en för dig okänd butik – titta på andras omdömen på nätet, eller kolla med vänner och bekanta.
  5. Om du blivit drabbad av bedrägeri är det viktigt att kontakta polisen och anmäla brottet.