DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Rådet till konkurshotade företag – satsa på comeback istället

Bild: Fredrik Sandberg /TT

Är ditt företag tungt skuldsatt kan det i vissa fall var bättre med en ordnad konkurs än att streta på och riskera privatekonomin. Det rådet kommer från Mårder, vd för Företagarna i en intervju med Di.

På senare tid har det kommit en strid ström av varningar från företag som riskerar att duka under på grund av högre elkostnader. Men innan det behöver gå så långt borde företagare istället överväga en ordnad konkurs, alltså när ägarna själva tar kommandot och ”avvecklar” sina företag, menar Günther Mårder.

– Så länge du inte beläggs med näringsförbud eller drabbas av utmätning privat finns alla möjligheter att starta om. Med en konkurs i bagaget kan du dessutom vara bättre rustad att balansera risker och möjligheter, säger han.

Han får medhåll från Guy Lofalk, advokat och konkursförvaltare. Den som agerar innan snöbollen hunnit blir för stor, kan även lyckas undvika konkurs, menar han.

– Allt kokar ned till likviditet, företagets blodomlopp. Var snabb med att fakturera och driva in pengarna. Gå till banken med en likviditetsbudget medan du fortfarande har en förhandlingsposition, säger han.

Dagens Industri: Mårders konkursråd: ”Alla möjligheter att starta om”