Tågstrul och snö även på tisdag

Snögubbar och resenärer på Kallhälls pendeltågsstation i Stockholm. Bild: Tim Aro/TT

Trafik (TT)

Det kraftiga snöfallet ställer till det ordentligt i trafiken och problemen väntas fortsätta under tisdagen. Många tåg är inställda och försenade i Stockholmsområdet.

– Det är förseningar i hela järnvägsnätet, säger Anders Edgren på SJ:s pressjour.

Tågtrafiken från Stockholm är särskilt hårt drabbad i snöyran. Många regionaltåg var inställda på förhand under måndagsmorgonen. Då ställdes ett 30-tal tåg in eller blev försenade på grund av ett elfel orsakat av snön.

Trafikinformationen på SJ:s hemsida låg dessutom nere ett tag, vilket försvårade ytterligare för resenärerna.

SJ ställer in regionaltåg på sträckorna Stockholm–Uppsala, Stockholm–Västerås och Gävle–Linköping även under tisdagen.

– Trafikverket vill att vi glesar ut trafiken, säger Anders Edgren på SJ:s pressjour till TT på måndagskvällen.

Flygtrafiken drabbad

På vägarna är det också besvärligt, i nästan hela landet.

– Det är bara längst ner i södra Sverige som det är några sträckor där det är bart, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Halt väglag och snö gjorde att busstrafiken i Trollhättan och Vänersborg ställdes in under måndagen.

Även flygtrafiken har drabbats av snöfallet med försenade och inställda flyg, främst på Arlanda. På Bromma och Landvetter har trafiken gått bättre men det har varit förseningar även där.

SMHI har under måndagen en orange varning för snöfall i stora delar av Stockholms län samt gul varning för bland annat Skåne.

– Det är en hel del stråk med snöbyar och snöfall från Götaland och upp mot sydligaste delarna av Norrland. På en del håll är det kraftigare stråk som kan göra att det är lite extra besvärligt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Drar vidare

Under tisdagen drar snöfallet vidare norrut mot Dalarna och södra Norrland samtidigt som det försvagas.

– Sedan ser det ut som om det är lite mildare luft som i stället letar sig in över landets södra delar och på dagen i morgon kommer det att vara töväder över Götaland och troligen även östra Svealand.

Senare i veckan kommer plusgraderna att dominera i Götaland och Svealand, men med risk för halka under de kyligare delarna av dygnet.

– Jag tror att man måste tänka till och köra försiktigt på kvällen och i morgontrafiken. Det finns en risk att det kan börja frysa till under kvällarna och vara lite småhalt även in mot morgontimmarna i områden där de inte hunnit ut och halkbekämpa, säger Alexandra Ohlsson.

Boel Holm/TT

Joakim Magnå/TT

Varning för snöfall som bland annat kan orsaka trafikstörningar. Bild: Anders Humlebo
Mer snö väntas under dagen. Här skottar en man fram bilen på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Bild: Anders Wiklund/TT

Fakta

SMHI:s varningssystem bygger numera på färger för olika vädervarningar. De tidigare klass 1-, 2- och 3-varningarna har utgått.

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället, och vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten, och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI