KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Svenska SMR-projektet: Saknas 125 miljoner i finansiering

Bild: Illustration: Blykalla reaktorer, Adam Ihse/TT, Mostphotos

Trots att Uniper uteslutit alla planer på att bygga ny kärnkraft i Sverige, rullar planerna på ett SMR-projekt i Oskarshamn vidare. Men fortfarande saknas 125 miljoner kronor i finansiering, skriver Ny Teknik.

Efter att tyska staten köpte Unipers finns det inga planer för ny svensk kärnkraft. Dock fortsätter dotterbolaget Sydkraft Nuclear Power projektet med en blykyld SMR tillsammans med svenska reaktorföretaget Blykalla och KTH. Initiativtagarna hoppas att prototypen ska leda till att en demonstrationsreaktor, laddad med kärnbränsle, byggs i Oskarshamn till 2030.

Ännu saknas 125 miljoner kronor av de 250 miljoner som projektet väntas kosta. Det har hittills gått så långt att upphandlingen av härdsimulatorn, den elvärmda enheten, snart ska gå i gång, skriver sajten.

– Där är vi ganska långt gångna. På de andra enheterna tittar vi på vissa modifikationer och har kommit lite kortare. Men på det stora hela ligger vi rätt bra till, säger KTH-professorn Pär Olsson.

För att minska dagens etableringshinder för kärnkraft i miljöbalken har man bestämt att anläggningen ska anslutas till elnätet.

– Det finns en separat licensieringsväg för en reaktor som placeras på elnätet jämfört med någon som inte gör det. Det blir en mer komplicerad process med elnätsanslutning. Det vi vinner i minskad komplexitet är värt det, sedan vill vi också visa att kärnkraft inte bara är en elproducent, säger Pär Olsson.

Ny Teknik: Svenska SMR-projektet: 125 miljoner saknas i finansiering