CORONARESTRIKTIONERNA

Kina lättar på restriktioner trots fler fall

Barriärer sattes upp runt ett kvarter med butiker i Peking på torsdagen, i nya nedstängningar på grund av coronaviruset. Samtidigt lättas en del restriktioner. Bild: Andy Wong/AP/TT

Kina (TT-AP-AFP)

Kina lättar något på landets covidrestriktioner, trots fortsatt nollpolicy mot viruset och ökad smittspridning.

Politbyråns ständiga utskott, som har den yttersta makten, har bland annat bestämt att korta ner tiden för karantän och endast kräva ett test av inresande med flyg till landet. "Viktig affärspersonal" och "idrottsgrupper" slipper också karantänen så länge de stannar i en garanterat virusfri miljö.

Även de snabbstopp av inkommande flyg till landet, som utlösts om ett visst antal passagerare är smittade, upphör.

Samtidigt rapporteras över 10 000 nya fall under fredagen, de flesta av dem utan symptom. I Peking har stadsparker stängts, och många skolor har gått över till distansundervisning. Flera mindre orter utanför Peking har satts i karantän.

Landets nollpolicy mot viruset har lett till frustration hos befolkningen och skadat ekonomin. I staden Zhengzhou, med världens största fabrik för Iphone-telefoner, har människor flytt nedstängningarna som följde efter att några fall upptäckts.

Också fallet då en treårig pojke dog i kolmonoxidförgiftning i nordväst, efter att hans pappa vägrades köra honom till sjukhus, har väckt vrede på sociala medier.