KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Ledare: ”Scholz och Andersson har nyckeln till ny kärnkraft”

Bild från 1999 då danska medlemmar av Greenpeace tog sig in på området kring Barsebäcks kärnkraftverk. Aktionen var en protest mot att Barsebäck ännu inte stängts. Bild: Greenpeace

Tobias Wikström på Dagens Industris ledarredaktion reflekterar över att Barsebäck kraft för ett par veckor sedan var intresserade av att bygga kärnkraft vilket nu dementeras av ägaren Uniper.

Glädjen blev kortvarig, konstaterar Tobias Wikström. I SVT:s Agenda förrförra söndagen sa chefen för Barsebäck Kraft, Åsa Carlson, att bolaget har planer på ett nytt kärnkraftverk på Barsebäcksområdet.

Nu har Barsebäcks ägare Uniper dementerat att det finns något sådant intresse.

”Så kan det vara när man verkar i ett bolag som ägnar sig åt något av det mest politiska som finns, energiproduktion, och dessutom är inblandad i det som varit det mest kontroversiella kraftslaget de senaste decennierna, kärnkraft. Dessutom ska Uniper, tyngt av Ukrainakrisen, tas över av den tyska staten vid årsskiftet. Att det är en känslig balansgång att styra ett statligt bolag i energibranschen kan vilken Vattenfallschef som helst vittna om. Det faktum att Unipercheferna manövrerar i ett politiskt landskap innebär att de när som helst kan komma med ett annat budskap, när politiken har justerat sin inställning.

Som tur är finns det flera aktörer som är intresserade av att investera i ny kärnkraft”, skriver Tobias Wikström och radar upp olika exempel.

Dagens industri: ”Scholz och Andersson har nyckeln till ny kärnkraft”