USA:S EKONOMI

Bankekonom: Minst två höjningar till är att vänta

Fed-chefen Jerome Powell berättade om centralbankens nya besked på en pressträff på onsdagskvällen. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Ekonomi (TT)

Den amerikanska centralbanken gör sin fjärde så kallade trippelhöjning av styrräntan i rad. Minst två höjningar till är att vänta, enligt Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Att räntan höjs med 0,75 procentenheter till 3,75–4,00 procent är väntat. Federal Reserve-chefen Jerome Powell öppnar också för att minska takten i räntehöjningarna framöver.

– Det var också väntat. Jag tycker även det var tydligt att Powells syn är att den slutliga räntetoppen kanske kommer att vara på en högre nivå än vad man tidigare trott. Så det är både ett lite duvaktigare och samtidigt lite mer hökaktigt budskap, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

– En sak till att ta med sig är att det viktigaste för Fed att fundera på nu är hur länge man ska ligga stilla sedan, inte när man ska börja dra ned på takten, som kanske är redan på nästa möte, utan hur länge man behöver ligga och vad som blir den slutliga nivån.

Mattias Persson och Swedbank bedömer att styrräntan kommer att stanna på 4,75–5,00 procent.

– Det kommer att bli någon höjning till – 50 punkter i december och ytterligare 25 punkter på nästa möte. Jag är inte säker på att det blir så mycket mer än så. Men det återstår att se, exakt var vi hamnar vet vi inte.

De finansiella förhållanden har stramats åt radikalt och bostadsmarknaden har börjat bromsa in kraftigt i USA, påpekar Mattias Persson. Men det dröjer innan vi ser de fulla effekterna av alla höjningarna.

– Det vi inte har sett är effekterna på arbetsmarknaden, vi har sett en avmattning men den har inte bromsat in radikalt, konsumtionen håller sig uppe förvånansvärt väl. Det är bostadsmarknaden som har påverkats i stor utsträckning.

Patrik Dokk/TT

Joakim Magnå/TT