DEBATTEN OM UPPHANDLINGARNA

Kommunchef bröt mot egna upphandlingsregler

Chefen följde inte Västerås stads egna regler för upphandling när han köpte in tjänster från en konsult. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Brott (TT)

En chef inom Västerås kommun bröt både mot stadens eget regelverk och mot lagen om offentlig upphandling när han handplockade en konsult utan avtal för nära 950 000 kronor, skriver VLT.

Konsultens tjänster köptes in, från december i fjol till september i år, för att lösa ett akut problem inom arbetsmiljön.

Men enligt Västerås stads policy ska offerter begäras in från minst tre leverantörer när tjänster för över 100 000 kronor köps in. Därtill ska ett avtal om leveranser och villkor upprättas. Inget av det gjorde chefen.

Summan överstiger även gränsen för vad som tillåts som direktupphandling enligt lagen om offentlig upphandling.

Chefen hade inte anlitat konsulten innan men hade goda erfarenheter av denne genom arbete i en annan kommun tidigare. Mannen uppger för VLT att han inte kände till stadens regelverk om direktupphandling och att han hade missuppfattat direktupphandlingsgränsen.

– Det är otroligt olyckligt att det blivit så här. Det finns inga undanflykter, självklart ska vi göra rätt för oss och på rätt sätt, säger han.