Husqvarna sparar – 1 000 jobb försvinner

Husqvarna går från bensin till batteri och skär ned 1 000 tjänster. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Husqvarna ska spara. 1 000 tjänster ska bort, och bolaget ska öka takten att ställa om från bensindrivna produkter till batteridrivna.

Husqvarna ökar investeringarna i batteridrivna produkter, men drar samtidigt ned på kostnaderna, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ett besparingsprogram lanseras, som ska ge 800 miljoner kronor då det får full effekt 2025.

"Bolagets personalstyrka kommer att minskas med cirka 1 000 tjänster, varav merparten är hänförligt till det accelererade skiftet från bensin till batteri" skriver Husqvarna.

Oklart var

Bolaget har i dag runt 14 700 anställda globalt, varav knappt 3 000 arbetar i Sverige.

Daniel Tornberg är ordförande i IF Metall på Husqvarna. Han uppger för TT att facket inte har kallats till några förhandlingar.

– Det som påverkar Sverige ska givetvis genom en MBL-förhandling först, och jag vet i dagsläget inte ens om det här påverkar Sverige. Det handlar om 1 000 tjänster i hela världen, säger han.

TT: Är det här något som oroar dig?

– Nej, inte i dagsläget.

TT: Har det specifikt sagts att det här inte påverkar Sverige?

– Nej, det har det inte, vi får se vilka delar det påverkar, det kan vara specifika produktsegment, säger Daniel Tornberg.

Ökar investeringar

"Det är nu dags att ta nästa steg för att göra koncernen ännu mer hållbar, konkurrenskraftig och starkare", skriver Henric Andersson, vd för Husqvarna.

Investeringar kommer att ökas inom robotgräsklippare, batteri, bevattningsprodukter och lösningar för den professionella marknaden.

Husqvarna rapporterar ett rörelseresultat på 555 miljoner kronor för det tredje kvartalet i år, att jämföra med 926 miljoner kronor för samma tid i fjol.

Omsättningen ökade till 12 206 miljoner kronor, mot 10 180 miljoner kronor för samma tid i fjol.

Maria Davidsson/TT

Johanna Ekström/TT

Johanna Cederblad/TT