DEN SVENSKA SÄKERHETEN

MSB förbereder 16-åringar på totalförsvarstjänst

MSB har nu som en del i en kampanj valt att skicka ut brev till landets alla 16-åringar för att informera om vad som gäller för dem under krigstider. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Samhälle (TT)

Skulle det bli krig kan personer så unga som 16 år kallas in till totalförsvaret. Nu har över 120 000 brev skickats ut till ungdomar som fyller 16 år i år med information om att de kan kallas in till totalförsvaret vid särskilda situationer.

I händelse av krig eller krigsfara kan 16-åringar kallas in för att hjälpa till. Det kan handla om att få uppgifter som att hjälpa till med att dela ut mat och vatten, visa vägen eller dela ut information. För att informera om vad som gäller har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickat ut information till alla 16-åringar i Sverige för att öka deras kunskap om totalförsvarsplikten, rapporterar SVT Nyheter.

– Från du är 16 till du är 70 omfattas du av totalförsvarsplikten. Skulle det bli höjd beredskap eller krig i Sverige – då ska alla vara med. Och då behöver vi nå ut till de som är yngre, som kanske inte vet vad som förväntas eller vad man kan göra, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för MSB, till SVT.

Breven kommer att skickas ut under vecka 43 med information om krisberedskap, civilt försvar – samt en novell.