RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Nobelpristagaren Bernanke tror på sänkta räntor

Nobelpristagaren i ekonomi och tidigare Fed-chefen Ben Bernanke talade på ett seminarium på Brookings Institution i Washington på måndagen. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Ekonomi (TT)

Nobelpristagaren i ekonomi och den tidigare centralbankschefen i USA, Ben Bernanke, tror att inflationen kommer att gå ner och ekonomin återhämta sig.

– Jag tror att vi kommer att få se relativt låga räntenivåer, sade han vid ett tal i Washington.

Ben Bernanke har stort förtroende för den nuvarande Fed-chefen Jerome Powell och sina tidigare kollegor på centralbanken, men säger att de står inför en stor utmaning att höja räntorna tillräckligt mycket för att kyla ner ekonomin och tämja inflationen.

– Räntorna är mycket högre än de var för några år sedan, men ur ett historiskt perspektiv är de inte så höga, sade han vid ett seminarium på Brookings Institution i Washington på måndagen.

– Jag tror att inflationen kommer att gå ner med tiden och ekonomin återstabilisera sig och då kommer vi att få se låga räntenivåer, kanske inte så låga som före pandemin, men relativt låga.

Oväntat besked

Bernanke sade att han känner sig väldigt hedrad av att bli en av pristagarna av Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfreds Nobels minne.

– Det var fullständigt oväntat. Min fru och jag hade stängt av våra mobiltelefoner när vi gick och lade oss i går kväll och tänkte inte på den här saken. Det var till slut vår dotter i Chicago som kontaktade oss på den fasta telefonlinjen för att informera oss om att det här hade hänt.

Finanssystemet påverkar

Bernanke fick ekonomipriset för sin forskning i början av 1980-talet när han publicerade en rapport om så kallade bankrusningar och hur finanssystemet kunde påverka konjunkturen.

– Det jag argumenterade för och som den här rapporten lyfte fram var att utvecklingen i finansiella system kan ha viktiga makroekonomiska följder, sade Bernanke.

Som centralbankschef mellan 2006 och 2014 var han involverad i en global finanskris som skapade djupgående ekonomiska problem världen över.

– Det gjorde mig väldigt bestämd att göra allt jag kunde för att tillsammans med mina kollegor försöka förhindra det finansiella systemet från att rasa ihop eftersom jag trodde att det kunde sänka resten av ekonomin.

Krister Zeidler/TT