WTO räknar med tvärnit för världshandeln

Världshandelsorganisationen WTO, med generalsekreteraren Ngozi Okonjo-Iweala, varnar för en kraftig inbromsning för tillväxten i världshandeln 2023 i en färsk prognos. Arkivbild Bild: Martial Trezzini AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Världshandeln väntas tvärnita 2023, enligt en kraftigt sänkt prognos från världshandelsorganisationen WTO.

Tillväxten för handeln väntas bromsa in till 1 procent, från årets beräknade tillväxt på 3,5 procent och fjolårets lyft på 9,7 procent.

Prognossänkningen ligger i linje med liknande prognosjusteringar från Internationella valutafonden (IMF) och den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Den kraftigt minskade tillväxten för världshandeln väntas som ett resultat av konjunkturnedgångar i både USA och Europa enligt WTO, som samtidigt varnar för att resultatet kan bli livsmedelsbrist och skuldproblem i utvecklingsländer när allt mer av deras resurser till följd av prisökningar kommer gå åt till att betala för bränsle, livsmedel och gödsel.

WTO:s generalsekreterare Ngozi Okonjo-Iweala varnar samtidigt för tecken på en nedmontering av globala värdekedjor i den internationella produktionsapparaten, en trend hon tror skulle kunna förvärra inflationstrycket ytterligare och därmed slå mot tillväxtutsikterna.