KRIGET I UKRAINA

Besked på tisdag om kritisk elkabel

Läckan från Nord Stream sedd ovanifrån. Bild: AP/TT

Ekonomi (TT)

På tisdag förväntas besked om även elkabeln mellan Polen och Sverige skadats av Nord Stream-explosionerna? Elkabeln är en viktig del av elförsörjningen mellan de båda länderna.

Explosionerna kring Nord Stream kan ha fått ytterligare konsekvenser. Ett par hundra meter från en av explosionsplatserna går den elkabel som går under namnet Swe-Pol Link och som exporterar el mellan Karlshamn och Polen.

– Vi har inga indikationer på att den är skadad men planerar att undersöka den under tisdag. Då gör vi en mätning från svensk sida för att se om det är några skador, säger Per Kvarnefalk, avdelningschef på Svenska kraftnät.

Elkabeln är för tillfället ur bruk. Skulle den behöva repareras bedömer Per Kvarnefalk att det handlar omkring en månads arbete.

– Det beror naturligtvis på väderlek och om det blir stormar. Min bästa bedömning är att den kan vara i bruk igen i november så det har inte så jättestor påverkan.

Ledningen togs i drift 2000 men hade då varit kraftigt ifrågasatt från Karlshamn kommun av miljöskäl. Den 254 kilometer långa kabeln har främst varit tänkt att användas för export från Sverige till Polen och minska Polens kolförbrukning men också för att täcka upp svensk elproduktion när bristen kan vara som störst.

Under till exempel januari i år importerade Sverige 11 gigawattimmar från Polen vilket kan jämföras med en total elanvändning på 17 600 gigawattimmar, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

– I grunden är den för export men det är klart att vi vill ha grejerna i drift även om det inte har så jättestor påverkan, säger Per Kvarnefalk om eventuella konsekvenser för den svenska eldriften.

Tobias Österberg/TT