KRIGET I UKRAINA

EU-plan om pristak för rysk olja

En oljetanker med rysk olja utanför Norge i våras. Arkivbild. Bild: Ole Berg-Rusten/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Rysk olja ska bara få fraktas av EU-fartyg om priset är lågt. Det föreslås bli en del i nästa sanktionspaket, uppger nyhetssajten Politico Europe.

Tjänstemanna- och diplomatkällor i Bryssel säger till nyhetssajten att EU-kommissionen i eftermiddag ska informera EU-ländernas ambassadörer om sitt förslag till ytterligare sanktioner.

Bland annat ska ett pristak då ingå på rysk olja, som sätts vid det pris som oljan nu säljs för i Asien – ungefär 30 procent lägre än i Europa.

Tanken är att det sedan ska bli förbjudet för EU-fartyg att skeppa rysk olja – och för försäkringsbolag att försäkra transporten – om priset ligger över den nivån.

Fler personer?

Tunga fartygsländer inom EU har tidigare varit emot en sådan lösning, men enligt Politico Europe ska en uppgörelse nu finnas där Malta, Cypern och Grekland ger med sig, i löfte om att sanktionerna samtidigt lättas en aning när det gäller transporter av rysk cement och konstgödsel.

Vad som kan ingå i nästa sanktionspaket har diskuterats intensivt i olika grupper av EU-länder i Bryssel under helgen. Bland det som ses som självklart är att de "folkomröstningar" som hålls på ryskockuperat område kommer att leda till att fler personer och organisationer sätts upp på listan över vilka som ska få visumförbud till EU och en frysning av eventuella tillgångar där.

– Vi kommer att reagera på den här upptrappningen på ett lämpligt sätt, lovade kommissionens utrikestalesman Peter Stano i går.

Gastak?

Även när det gäller naturgas – rent allmänt – funderar EU-kommissionen just nu på att föreslå ett pristak. Det skulle i så fall sättas strax över vad gasen kostar på den asiatiska marknaden. Tanken då är att det ändå ska bli lönsamt för gasbolag i exempelvis Norge och andra länder att sälja till EU, även om man inte får ut lika stor vinst som just nu. Priset i Asien ligger för tillfället runt 150 euro per megawattimme, jämfört med mer än 300 i Europa, enligt Politico Europe.

Om det blir ett förslag väntas det framföras till EU-ländernas energiministrar som möts i Bryssel på fredag. Ett 15-tal länder i framför allt östra och södra Europa har krävt ett pristak. Tunga länder som Tyskland, Danmark och Nederländerna uppges dock vara skeptiska.

Wiktor Nummelin/TT