ELKRISEN

Höga elpriser att vänta oavsett EU-förslag

EU lovar att lindra vinterns elprischock. Trots det kommer priserna vara rekordhöga, enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz. Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/TT

Ekonomi (TT)

Vintern och hösten kommer bjuda på rekordhöga elräkningar, även om EU lovar att gå in med omfattande åtgärder för att lindra elprischocken.

Elprisförväntningarna inför vintern har sjunkit en hel del efter EU:s besked om kraftiga investeringar i energimarknaden. Däremot ger EU:s löften om att dämpa smällen mot elkonsumenterna ingen orsak att pusta ut inför vintern, enligt Christian Holtz, analytiker på elmarknadskonsultbyrån Merlin & Metis.

– Man kommer förmodligen få tillbaka en del som elanvändare, men likväl kommer det vara mycket högre elkostnader i vinter än vad man är van vid, säger han.

EU föreslår bland annat gemensamma åtgärder för att minska energikonsumtionen i Europa och ett intäktstak för de energiföretag som just nu tjänar extra mycket på grund av det höga gaspriset.

Holtz framhåller dock att förväntningarna för vinterns elpriser skiljer sig stort mellan olika delar av landet. Det förväntade elpriset för vinterhalvåret i Mellansverige ligger på drygt 3 kronor per kilowattimme, medan det i södra Sverige ligger på drygt 4,5 kronor, enligt Holtz.

– I norr ser det däremot betydligt stabilare ut, drygt 1 krona per kilowattimme.

Precis som nu kommer elpriserna variera timme för timme även i vinter. Om man kan vara flexibel i sin elanvändning och använda mer el på natten bör man göra det, säger Holtz.

– Det kan vara värt att notera att man måste begära av sin elhandlare att få ett timavräknat elavtal om man ska kunna spara pengar på att flytta elanvändning från dagen till natten.

Sofie Fogde/TT