Här öppnar en obemannad butik

Bild: Pressbild

Coop öppnar en helt obemannad butik i Täby Park, norr om Stockholm. En teknik som väntas växa i framtiden.

I dag, tisdag den 13 september, klockan 10.00 öppnar föreningen Coop Butiker & Stormarknader en ny obemannad butik i Täby Park norr om Stockholm.

Konceptet kallas Coop Mini och fungerar genom att kunden själv öppnar butiken, skannar varor och betalar med hjälp av mobiltelefonen. Butiken är dygnet runt-öppen och personalen behöver inte vara på plats för att ta betalt.

Butiken är omkring 30 kvadratmeter stor och rymmer cirka 400 produkter. Sortimentet inriktar sig mot kompletteringshandel och den som istället vill storhandla kan göra det via nätet och hämta upp kassarna i kylda skåp utanför butiken.

Konceptet ger kedjan möjlighet att etablera butiker på platser, inte minst på landsbygden, där kundunderlaget annars skulle vara för litet. Det blir också lättare att flytta butiker, vilket exempelvis skulle kunna vara framgångsrikt i populära turistorter.

– Med Coop Mini har vi möjlighet att snabbt etablera en butik i ett område som ännu inte har en livsmedelsbutik eller ligger långt från närmaste större butik. I Täby Park är vi exempelvis först på plats och kan på detta sätt ge de nyinflyttade denna service. Samtidigt tar vi ett steg fram i uppfattningen av vad, var, när och hur en livsmedelsbutik kan vara. Det här är en stor dag för oss på Coop och jag hoppas och tror att våra kunder är med oss och känner likadant, säger Meta Persdotter, vd för Coop Butiker & Stormarknader i ett pressmeddelande.

Obemannade livsmedelsbutiker är ett snabbt växande fenomen i landet och drivs inte minst av kedjor som Lifvs och Automat. Dagligvarujätten Ica växer också snabbt med sitt obemannade hybridkoncept ”To Go” där butiker övergår till obemannade när personalen går hem för kvällen.

Många obemannade butiker har däremot vittnat om ökade problem med stölder.

Coop Butiker & Stormarknader: Premiär för Stockholms första dygnet-runt-öppna och helt obemannade livsmedelsbutik