ELKRISEN

Stigande elpris hårt slag för tomatodlingen

Sveriges ledande tomatodlare Nordic Greens Trelleborg ställer in sin odling under kommande vintersäsong. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Sveriges ledande tomatodlare Nordic Greens Trelleborg ställer in sin odling under kommande vintersäsong på grund av det höga elpriset, skriver Land Lantbruk.

Företaget förfogar över omkring 160 000 kvadratmeter växthus av vilka 20 000 är utrustade med ledbelysning som är i gång 18 timmar om dygnet. Vanligtvis odlar man mellan 30 och 40 ton tomater i veckan under vinterhalvåret.

Men för första gången på åtta år har företaget valt att avbeställa de plantor som skulle planterats om några veckor.

– Det slår rejält mot oss, riktigt kraftigt. Det kostar helt enkelt för mycket med belysningen men ännu är det för tidigt att säga exakt hur stort avbräck det kommer att bli för oss rent ekonomiskt, säger platschefen Mindaugas Krasauskas.

Även i Nederländerna, Europas största tomatproducent, har det stigande gaspriset gjort att man behöver ta ett steg tillbaka.

– Allt kommer att kosta mer. Av dem som vi har varit i kontakt med är det 50–60 procent som inte heller kommer att odla några tomater i vinter. Det blir en kännbar lucka på marknaden, säger Krasauskas till tidningen.