Allt fler svenskar vill ha kvar kontanterna

Allt färre svenskar vill ha ett kontantlöst samhälle. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Åtta av tio svenskar vill fortsätta kunna betala med kontanter även i framtiden, visar en ny Sifoundersökning.

I februari i år, innan Rysslands invasion av Ukraina, svarade 78 procent av svenskarna att de vill ha kvar kontanter som möjligt betalmedel i samhället. När frågan ställdes på nytt i maj hade andelen ökat till 81 procent. Motsvarande siffra var 73 procent 2021 och 68 procent 2018.

"Vi har under fem år sett en tydlig trend i att allt fler människor vill ha kvar kontanterna. I och med Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina har många svenskar också fått en ökad insikt om hur viktig kontanthanteringen är för Sveriges krisberedskap", säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat i ett pressmeddelande.

Mest positiva till kontanter är personer mellan 65 och 79 år, i den åldersgruppen vill 90 procent ha kvar kontanterna. Men den största ökningen syns i åldersgruppen 18 till 29 år, där vill nu 72 procent att kontanterna ska finnas kvar, vilket kan jämföras med 56 procent 2018.

Fakta

Undersökningen genomfördes av Sifo den 25 maj–2 juni 2022 som en webbaserad undersökning. 3 250 personer i åldrarna 18 till 79 år deltog i undersökningen.

Frågan som ställdes löd:

"Vill du att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala även i framtiden, eller vill du ha ett helt kontantlöst samhälle?"

80,7 procent svarade: "Jag vill att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala."

14,6 procent svarade: "Jag vill ha ett helt kontantlöst samhälle."

4,7 procent svarade "Tveksam/vet ej."

Källa: Bankomat