Varning för värmerekord i Storbritannien

En polis ger vatten till en soldat i vaktstyrkan utanför Buckingham Palace i London på måndagen. Bild: Matt Dunham/AP/TT

Storbritannien (TT-AP)

Extremhettan fortsätter att hålla grepp om Storbritannien där meteorologer varnar för värmerekord.

Den nationella vädertjänsten Met Office har utfärdat en så kallad "röd varning" för extrema temperaturer i stora delar av England.

Varningen gäller för måndagen och tisdagen – då temperaturerna kan nå över 40 grader. Störst risk för sådana värmenivåer finns under morgondagen.

– Det går inte att utesluta 41 grader. Vi har till och med några 43:or i beräkningsmodellerna men vi hoppas att det inte når så högt, säger Met Office-chefen Penelope Endersby.

London väntas bli en av de varmaste platserna i världen under måndagen med temperaturer högre än i Karibien, rapporterar BBC.

Värmeböljan har fått vissa skolor att stänga medan andra förberett särskilda vattenbad och duschar för att hjälpa eleverna att svalka sig. Tågoperatörer avråder från icke nödvändiga resor då hettan befaras orsaka stora störningar i trafiken. Även sjukvården påverkas i och med att vissa läkarbesök ställts in.

Mörkrets infall väntas inte ge något större andrum – temperaturen väntas blott sjunka till 29 grader vid midnatt i London.

Det nuvarande brittiska värmerekordet, 38,7 grader, uppmättes 2019 i Cambridge.

Extremhetta råder även på andra håll i Europa där höga temperaturer och brist på regn lett till en rad stora bränder i bland annat Frankrike och Spanien.