DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ohälsa gör att många lämnar kommunernas välfärdsjobb

Många lämnar yrken inom välfärdssektorn på grund av ohälsa. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Arbete (TT)

Under första halvåret i år var det fler anställda som lämnade välfärdssektorn på grund av nedsatt arbetsförmåga, beroende på fysisk eller psykisk ohälsa, än på grund av arbetsbrist, rapporterar Arbetet.

Tidningen hänvisar till statistik från Omställningsfonden, en stiftelse som ägs av arbetsgivarorganisationer och fackförbund inom välfärden.

Siffrorna visar att 286 anställda sades upp på grund av arbetsbrist och att 309 kom överens med arbetsgivaren om att sluta på grund av nedsatt arbetsförmåga.

De grupper där anställningar oftast avslutats på grund av nedsatt arbetsförmåga är undersköterskor, förskollärare och vårdbiträden.

"Det är kvinnodominerade yrken inom kommuner som har störst antal avslut av anställning på grund av nedsatt arbetsförmåga", säger Anita Grönberg, verksamhetschef på Omställningsfonden, i ett pressmeddelande.

De yrken där flest sagts upp på grund av arbetsbrist under de första sex månaderna i år är fordonsförare, lärare och personlig assistent.

Under hela 2021 sades 1 040 välfärdsanställda upp på grund av arbetsbrist och 637 personer slutade på grund av nedsatt arbetsförmåga.