Uppgifter: Boris Johnson avgår som partiledare

Bild: Brittiska underhuset/AP/TT

Storbritannien (TT)

Boris Johnson har gått med på att avgå som Toryledare, enligt uppgifter i brittiska medier.

Avhoppen har haglat tätt och till och med ministrar som den brittiske premiärministern tillsatte i förrgår har vänt sig emot honom.

Uppgifterna kommer från BBC och Sky News och gäller posten som partiordförande i Torypartiet.

Finansminister Nadhim Zahawi – som tillsattes av Johnson i förrgår – krävde på torsdagsförmiddagen att den brittiske premiärministern avgår.

"Det här är inte hållbart och kommer bara bli värre. För dig, för partiet och främst för landet. Du måste göra det enda rätta och avgå nu", skriver Zahawi på Twitter.

Även den nyutnämnde utbildningsministern Michelle Donelan lämnar nu sin post. Bägge tillsattes av Johnson i tisdags.

I sitt avskedsbrev skriver Donelan: "Jag bad dig igår att göra det rätta för partiets och landets skull, båda är viktigare än någon person."

Torypartiets vice ordförande Caroline Johnson att hon lämnar sin post.

"Ingen återvändo"

Några timmar tidigare lämnade Nordirlandministern Brandon Lewis regeringen. I sitt avskedsbrev skriver Lewis att han "har försvarat den här regeringen både offentligt och privat, men nu finns det ingen återvändo längre."

Under onsdagskvällen lämnade även Walesministern Simon Hart in sin avskedsansökan. Det innebär att fyra av Boris Johnsons ministrar avgått med kort varsel.

Ett femtiotal högt uppsatta politiker, parlamentsledamöter och partisekreterare har under det senaste dygnet lämnat regeringskansliet.

Och flera tidigare lojala ministrar i hans regering, bland dem inrikesminister Priti Patel, kräver nu Johnsons avgång.

Johnsons högra hand

Som svar på kritiken avskedade Johnson under onsdagskvällen den tidigare bundsförvanten Michael Gove, tidigare bostads- och kommunminister. En nära medarbetare till Johnson kallar Grove "en orm", enligt BBC.

Att Boris Johnson sparkar Michael Gove har flera bottnar. Gove var Johnsons högra hand i brexitkampanjen och han har varit lojal med premiärministern i rollen som minister.

Men de har ett tumultartat förflutet, rapporterar BBC. När Johnson tävlade om partiledarposten i Tories 2016 stöttade Gove inledningsvis Johnson, för att sedan ändra sig och kandidera själv. I stället vann Theresa May.

Under onsdagens sedvanliga utfrågning i underhuset reste sig flera partikamrater upp i talarstolen och krävde Johnsons avgång.

– I dag ber jag honom att göra det enda värdiga: att sätta nationens intresse före sina egna, sade den konservativa ledamoten David Davis.

Men Boris Johnson insisterade på att han tänker fortsätta.

– Jobbet för en premiärminister med kolossalt mandat är att under svåra omständigheter fortsätta och det är vad jag kommer att göra, sade han till parlamentsledamöterna.

Johnsons sekreterare James Duddridge sade under onsdagen till Sky News att premiärministern var på "livligt humör".

– Han har tåga, han är beredd att kämpa vidare, sade James Duddridge om Boris Johnson.

Tunga avhopp

De första att lämna regeringen var finansminister Rishi Sunak och hälso- och socialministern Sajid Javid som under tisdagskvällen lämnade in sina avskedsansökningar.

De tunga avhoppen följer på den senaste skandalen där den högt uppsatta parlamentsledamoten Chris Pincher tvingades avgå efter anklagelser om att berusad ha tafsat på två män.

Pincher-skandalen kommer i kölvattnet av den skandal som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Johnsons parti Tories.

Johnson överlevde omröstningen som hölls i början av juni, men 148 av partiets 359 parlamentsledamöter (41 procent) som röstade saknade förtroende för honom.

Det spekuleras om en ny misstroendeomröstning inom Tories. Enligt gällande partiregler kan inte Boris Johnson utsättas för en ny misstroendeomröstning på ett år. Men om en sådan trots allt är möjlig avgörs av partiets parlamentsgrupp, den så kallade 1922-kommittén.

Agneta Liljeqvist/TT

Sparkade bostadsministern Michael Gove och Boris Johnson har ett stormigt förflutet. Arkivbild. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Fakta

I slutet av november började brittiska medier rapportera uppgifter om fester på 10 Downing Street och i andra regeringsfastigheter. Först handlade det om en misstänkt julfest som Johnsons medarbetare arrangerade året innan – när stora delar av landet tvingades hålla sig undan sina nära och kära i en strikt lockdown.

Regeringen stod inledningsvis fast vid att det inte hade skett några fester alls och att alla covid-regler hade följts i alla lägen. Sedan började bild efter bild läcka från olika fester.

Vid ett tillfälle tidigare under pandemin, i maj 2020, visade det sig att fler än 100 personer hade närvarat vid en tillställning i trädgården på 10 Downing Street, där gästerna uppmanades att ta med sin egen alkohol.

Under pandemin hölls det också regelbundna "vinfredagar" på regeringskansliet, där premiärministern ofta ska ha deltagit.

I april förra året hölls avskedsfester för två av Johnsons medarbetare på regeringskansliet, bland annat på samma dag som prins Philip begravdes. Kontrasten till bilder på drottningen som tvingades sitta ensam på sin makes begravning väckte stor anstöt bland britterna. Premiärministern själv var dock inte med på dessa fester.

Polisen har utrett flera av festerna. Hittills har minst 83 personer – däribland Boris Johnson, hans fru Carrie Johnson och finansminister Rishi Sunak – bötfällts för brott mot smittskyddsreglerna.

Den oberoende tjänstemannen Sue Gray fick i uppdrag att granska det hela och gick då igenom totalt 16 olika tillställningar. I en 37 sidor lång rapport fanns till exempel bilder på premiärministern som skålade med kollegor, samt uppgifter om festdeltagare som spydde och som gungade sönder premiärministerns sons gunga i trädgården.

"Den omåttliga konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en professionell arbetsplats vid något tillfälle", skrev hon i rapporten, där hon underströk att händelserna visar brist på såväl ledarskap som omdöme.