RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Mjukt räntebesked sänker japanska yenen

Japans centralbankschef Haruhiko Kuroda och hans direktion går mot strömmen och hänger inte med på den globala vågen av räntehöjningar. Arkivbild Bild: Eugene Hoshiko

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den japanska yenen och japanska marknadsräntor pressas nedåt sedan Japans centralbank lämnat styrräntan oförändrad på minus 0,1 procent.

– Vi måste ge stabilt stöd till ekonomin, säger den japanska centralbankschefen Haruhiko Kuroda på en presskonferens efter räntebeskedet.

Beskedet från Tokyo sticker ut efter att en rad centralbanker – bland annat i Schweiz och Storbritannien – tagit rygg på USA:s centralbank Federal Reserves ovanligt stora räntehöjning på 75 punkter i onsdags.

Inför det japanska räntebeskedet hade marknadsräntorna i Tokyo tryckts upp till de högsta nivåerna sedan 2016, trots att snittprognosen var just att den japanska penningpolitiken skulle fortsätta på den mjuka banan.

Inflationen i Japan är betydligt lägre än i USA och Europa och når med nöd och näppe upp till inflationsmålet.

Haruhiko Kuroda säger på presskonferensen att han räknar med att inflationen kommer kretsa kring 2 procent en tid, men att den antas vika av nedåt snart.

Han ser stor osäkerhet kring tillväxtutsikterna för den japanska ekonomin och flaggar för fortsatta stödköp för att uppnå målet om prisstabilitet och få upp löneökningstakten.

Haruhiko Kuroda beskriver samtidigt fallet för yenen – som nu kretsar kring de lägsta nivåerna mot dollarn sedan 1998 – som en negativ faktor för den japanska ekonomin. Detta trots att den billiga yenen gör japansk export mer konkurrenskraftig på världsmarknaden.