FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Arlanda öppnar ytterligare en terminal

Under våren har långa köer tidvis pressat resenärer som ska flyga från Arlanda. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Resor (TT)

Swedavia återöppnar ytterligare en terminal på Arlanda. Den 15 juni tas terminal 4 i drift igen.

Men flygplatsbolaget varnar ändå för att sommaren kan bli ansträngd med långa köer.

Under pandemin låg trafiken på Arlanda på mycket låga nivåer, och all flygplatsverksamhet flyttades till terminal 5. I höstas återöppnades terminal 2, och nu öppnas alltså även terminal 4.

"Att ytterligare en terminal öppnas blir en viktig åtgärd när vi nu står inför en intensiv reseperiod under sommaren. Vi kommer nu ha de tre största terminalerna åter i bruk och det för första gången sedan pandemin", säger Peder Grunditz vid Swedavia i ett pressmeddelande.

Personalbrist och högt tryck

Arlanda har tidvis haft stora problem med långa köer under våren. Senast under fredagsmorgonen sträckte sig köer på över en timme mellan terminalerna, rapporterar Expressen.

Orsaken är personalbrist i kombination med ett extra högt restryck.

Enligt Swedavia kommer både incheckning och säkerhetskontroll att finnas på plats temporärt i terminal 4 när den öppnar i juni. Detta för att underlätta kösituationen. Men bolaget flaggar för att sommaren kan bli tuff.

"Trots gradvis förbättrade förutsättningar räknar Swedavia med att utmaningen med periodvis långa köer kommer att bestå under sommaren i takt med att antalet resenärer ökar ytterligare", står det i pressmeddelandet.

Semestrar ses över

Den stora utmaningen är bemanningen. Den ansvariga leverantören av säkerhetskontrolltjänsten på Arlanda, Avarn, uppges ha svårt att rekrytera.

Förutom nyrekryteringar ses också den befintliga personalens semestrar över. Det samtidigt som medarbetare från andra flygplatser och hyrpersonal kallas in för att stötta under sommaren.

Först om ett år väntas den nya säkerhetskontrollen, som kommer att ha bättre kapacitet, öppna, enligt Swedavia.