M vill se hårdare straff för klimataktivister

Centralbron i Stockholm är en av de trafikleder som har blockerats den senaste tiden. Arkivbild. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Politik (TT)

Efter det att klimataktivister vid flera tillfällen den senaste tiden har blockerat stora vägar och trafikleder vill Moderaterna skärpa lagstiftningen, enligt SVT Nyheter.

Nyligen begärdes fyra personer häktade misstänkta för sabotage efter att vid upprepade tillfällen ha blockerat trafiken på stora vägar och leder i Stockholm.

Nu vill Moderaterna att minimistraffet för detta brott höjs från 14 dagar till tolv månaders fängelse. Partiet vill dessutom införa obligatorisk häktning för den här typen av aktioner.

– Bakgrunden är att vi nästan dagligen ser aktivister som systematiskt blockerar vägar och försvårar för tusentals människor. Det är bara en tidsfråga innan en ambulans eller polis blockeras, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson, till kanalen.

Miljöpartiet anser att förslaget är oproportionerligt och svårt att förstå.

– Att förändra straffskalan för att några aktivister lägger sig på gatan känns apart och mer som signalpolitik riktad mot miljörörelsen, säger Martin Marmgren, partiets rättspolitiske talesperson, till SVT.