KRIGET I UKRAINA

Carlsberg lämnar Ryssland

Carlsberg har efter tre veckors utredning beslutat att lämna den ryska marknaden, där man i fjol hade en försäljning på 6,5 miljarder kronor och 8 400 anställda. Arkivbild Bild: Sang Tan AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Danska Carlsberg, som är nummer ett på den ryska ölmarknaden med 8 400 anställda i landet, har beslutat att lämna Vladimir Putins Ryssland. Beskedet kommer efter nästan tre veckors strategisk utredning.

"När detta är klart kommer vi inte ha någon närvaro i Ryssland", skriver Carlsberg i ett pressmeddelande.

Carlsbergs försäljning i Ryssland uppgick i fjol till 6,5 miljarder danska kronor, vilket genererade en vinst på 682 miljoner kronor. Eventuella framtida vinster från Ryssland kommer oavkortat gå till donationer till hjälporganisationer, enligt bryggeriet.

I beskedet riktar Carlsberg skarp kritik mot det ryska invasionskriget i Ukraina, som inleddes den 24 februari, och som krävt tusentals dödsoffer och drivit miljontals människor på flykt.

"Vi fortsätter att starkt fördöma den ryska invasionen, som har lett till så många förlorade liv, förstörelse och mänsklig tragedi", skriver Carlsberg.

Danskarna tar med beslutet att lämna Ryssland rygg på den nederländska konkurrenten Heineken, som tidigare på måndagen meddelat att man säljer all verksamhet i Ryssland.

Heineken sätter av 400 miljoner euro (cirka 4,2 miljarder kronor) för att täcka nedskrivningar och andra relaterade kostnader till följd av beslutet. Aktien faller med 2,2 procent efter beskedet.

Heineken har sedan tidigare beslutat att stoppa försäljningen av ölmärket Heineken i Ryssland och stoppat såväl investeringar i som export till Ryssland.

Konkurrenten Anheuser-Busch Inbev, som äger ölmärket Budweiser, driver också bryggeriverksamhet i Ryssland i samarbete med turkiska Anadolu Efes.