KRIGET I UKRAINA

Ilska mot Johnson efter brexitprat i Ukrainatal

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid Konservativa partiets stora vårmöte i Blackpool i England. Bild: Peter Byrne/AP/TT

Ukrainakriget (TT-AP-Bloomberg)

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får hård kritik efter sitt tal vid Konservativa partiets vårmöte. Han jämförde situationen för det ukrainska folket med britternas "instinkt" att "välja frihet" och folkomrösta Storbritannien ut ur EU.

Ed Davey, som leder Liberaldemokraterna, kallade Boris Johnson för en "nationell pinsamhet" efter uttalandet.

– Att jämföra en folkomröstning med kvinnor och barn som flyr Putins bomber är en förolämpning mot varje ukrainare, löd hans kommentar.

Även EU:s förre rådsordförande Donald Tusk använde ordet förolämpning när han kommenterade Jonsons uttalande.

Och Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) skriver på Twitter att Johnsons uttalande "verkligen är skamligt. Föraktligt. Alla tankar på att bjuda in den här mannen till ett EU-toppmöte borde läggas på hyllan".

"Hotets tidevarv"

Johnson fällde kommentarerna under sitt anförande vid Konservativa partiets (Tories) vårmöte i Blackpool i nordvästra England på lördagen.

Innan dess slog han fast att Rysslands invasion av Ukraina är en "vändpunkt för världen". En eventuell seger för den ryske presidenten Vladimir Putins styrkor skulle leda till att världen ställs under ett "hotets tidevarv".

Den brittiske premiärministern konstaterade också i sitt tal att Putin är "skräckslagen" för att ett fritt Ukraina skulle inspirera pro-demokratiska krafter i Ryssland att göra uppror.

– Det är därför han så brutalt slår ner frihetens låga i Ukraina, och det är därför det är så viktigt att han misslyckas.

Brexitomröstningen

Så hyllade han också ukrainarnas försvar av sitt land och tillade att det var "en instinkt" hos det brittiska folket "att välja frihet".

Det var med dessa ord som Boris Johnson kopplade till brittisk politik. Som exempel på denna frihet tog han upp att britterna vid folkomröstningen 2016 om brexit valde att lämna EU "eftersom de ville vara fria att göra saker annorlunda och för att detta land ska ha möjlighet att styra sig självt".

Gavin Barwell, som var stabschef hos Johnsons företrädare Theresa May, konstaterade efter Johnsons anförande att "röstning i en fri och rättvis folkomröstning inte på något sätt kan jämföras med att riskera sitt liv för att försvara sitt land mot en invasion".

Dessutom påpekade Barwell att Ukraina faktiskt bett att få bli medlem i EU.