Brist på slaktare slår mot svenskt kött

Bild: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Svensk köttproduktion står och faller med arbetskraften från Östeuropa, rapporterar Dagens Nyheter.

Branschen har haft brist på kompetent personal länge och många som arbetar med styckning i Sverige har kommit hit från Östeuropa.

– Utan dagens skickliga slaktare och styckare från Polen, Tjeckien, Baltikum, Rumänien och Ukraina är det godnatt för stora delar av Sveriges köttproduktion, säger Lars-Henrik Säfström, vd och delägare i Faringe Kött & Slakt, till DN.

– I stort sett alla våra nyckelpersoner – slaktarna och styckarna – är skickliga yrkesmän från Östeuropa. Skulle kriget utvidgas och några av dem lämna Sverige för att hjälpa till i sitt hemland, eller för den delen bli inkallade, får jag inte tag i personal nog utan måste lägga ned, fortsätter han.

DN: Brist på slaktare från Östeuropa kan slå mot svenskt kött